Monday, March 14, 2016

Fried rice

Fried rice är lite som pytt i panna. Koka lite ris (eller använd rester om du har kokat för mycket ris), ta de grönsaker du har hemma, lite ägg, ev något kött, och stek ihop! Väldigt gott och kan verkligen varieras. Idag åt vi kombinationen nedan, tyvärr inga exakta mått/mängder men ni får se detta som inspiration! 




Ingredienser
- Kokt ris
- Ägg (jag hade 2)
- Ingefära - riven
- Vitlök - hackad
- Broccoli - hackad i mindre bitar
- Morot - hackad i små kuber
- Sockerärtor
- Röd lök
- Soyasås
- Kycklingfilé (idag snabbt marinerad i honung, soya, ingefära och vitlök)
- Salt och vitpeppar
Gott att ha som tillbehör: jordnötter, rostad lök, salladslök, sweet chili sås

Hur gör man?
1) Vispa ihop äggen med lite vatten, salt och vitpeppar. Värm en wok med lite rapsolja och häll i äggen och rör runt dem med en stekspade eller dylikt. När de stelnat hacka sönder det och lägg tillbaka i skålen.
2) Värm upp woken igen och stek upp kycklingen så den blir genomstekt. Lägg den in en skål.
3) Värm upp woken (diska den inte mellan stekningarna) och häll i lite olja. Börja steka vitlök, ingefära och  rödlök. Tillsätt övriga grönsaker och låt dem steka ett par minuter. Krydda med salt, vitpeppar och soya. Häll sedan i kyckling, ägg och ris. Vänd runt allt med 2 breda träspatlar. Krydda ev med mer soya eller annan god smaksättning. Servera och njut! 

Andra varianter: ha i chili eller sambal oelek för mer sting, byt ut kyckling mot entrecote, skinka, räkor eller tofu, byt ut grönsakerna


No comments: