Monday, January 19, 2015

Laxburgare med vitlöksaioli, fräscha grönsaker och rostat bröd

Gott och fräscht!



Ingredienser
Till laxburgarna 
- 500 gr lax
- 1/2 gul lök, finhackad
- 1 ägg
- 1/2 dl grädde
- Salt och peppar
- Ströbröd
- Smör att steka i

Till vitlöksaioli
- 1 äggula
- 1 dl olivolja
- 1 vitlöksklyfta, finhackad 
- 1 tsk vit balsamvinäger
- Salt


Tillbehör
- Avocado
- Salladsblad
- Mango
- Tunna rödlöksringar
- Ananas & Mango Chilisås
- Gott surdegsbröd
- Olivolja att rosta brödet i
- Ev klyftpotatis (vi hade det mest för barnen var sugna på det - hade inte behövts!)

Denna sås såg jag på Ica och den var himla god till:



Så gör du:
1) Skär laxen i mindre bitar 
2) Hacka löken
3) Lägg alla ingredienser till laxburgarna i en bunke och mixa med stavmixer till en slät färs och låt den vila lite. 
4) Aiolin: Lägg äggulan i en skål, häll i olivoljan sakta och vispa hårt. När det blir som majonnäs kan du blanda i vitlök, vit balsamvinäger och salt
5) Skölj och skiva alla grönsaker och bröd. Pensla brödet med olivolja. 
6) Återgå till laxen - forma biffar (ca 8 blev det) och vänd dem i ströbröd. 
7) Stek laxburgarna ett par minuter på varje sida tills de fått fin färg. 
8) Rosta brödet i ugn eller stekpanna.
9) Lägg upp allt snyggt och njut! 

Jag får inte glömma kvällens efterrätt som vår 5-åring komponerade:

- 1 skiva burk-ananas (förutom hon som skulle ha 2 skivor)
- 1 chokladkex (hon hade valt svampbob fyrkant-kexen)


No comments: