Monday, January 26, 2015

Hummerfond - rester från nyår

På nyårsafton hade vi, som många andra, hummer. Jag frös in skalen och ska nu ta vara på dem genom att koka en fond. Rådfrågade mamma om vad som skulle med och vi kom fram till följande recept:

Ingredienser:
- Smör
- 1 morot
- 1 gul lök
- några kvistar persilja
- 2 msk tomatpuré
- ca 3,5-4 dl vitt vin
- ca 3,5-4 dl vatten
- Hummerskal från 2 humrar 

Såhär gör du:
1) Hacka morot och lök. 
2) Fräs lök, morot, tomatpuré och Hummerskal i smöret i ett par minuter. 
3) Häll på vin och låt koka ett par minuter.
4) Häll på vattnet och persiljan. 
5) Låt allt koka i ca 20 min.
6) Sila av ner i en ren gryta. Koka och reducera 1 ca timme. Jag hade ungefär 1 liter vätska som reducerades ner till 1 dl. 

Nu ligger hummerfonden i frysen i 1/2 dl förpackningar. Vad de ska användas till återstår att se...


No comments: