Sunday, November 9, 2014

Tarte Tatin - åh wow

Jag har sett Tarte Tatin i flera TV-program på sista tiden, t.ex. Kockarnas Kamp. Föreslog därför att vi skulle ha det som dessert till gåsamiddagen som vi lagade igår när vårt "mamma-gäng" skulle laga mat ihop. Hela middagen blev fantastiskt god och äppelkakan var sagolik!


Ingredienser

- 5 äpplen, fasta och helst svenska. 
- 50 gr smör
- 1 dl råsocker
- 1 dl mörk sirap
- 3 kanelstänger
- 2 tsk malen kanel
- 5 frysta smördegsplattor

Hur gör man?
1) Skala äpplen och skär dem i snygga klyftor. Sätt ugnen på 200 gr
2) Smält smöret i ett stekjärn som kan sättas in i ugnen. Häll i socker, sirap och kanel och rör till sockret löst sig. 
3) Lyft upp kanelstängerna. Lägg i äpplena i ett snyggt mönster.
4) Nu ska detta puttra i ca 10 minuter. Du kan lägga på kanelstängerna igen för god smak. 
5) Under tiden kan du nypa ihop smördegsplattorna till en större platta som kan täcka järnet. Efter 10 min tar du bort kanelstängerna och så lägger du på denna smördeg och stoppar om dina goda karamellsmakande äpplen.
6) Sätt in allt i ugnen i 20 min. Efter denna tid sänker du värmen till 150 grader och låter kakan stå där 10 min till. 
7) Ta ut kakan med en grytlapp och låt den sitta på handtaget (så du inte bränner handflatan som jag gjort en gång).
8) Ta ett fat som hela kakan ska ligga på. Lägg den på järnet, lägg en stadig hand på fatet, ha en stadig hand på stekjärnets handtag. Sen säger du 1, 2, 3 och vänder snabbt och bestämt på härligheten. 
9) Servera direkt med vaniljglass. Et voilà !!

Äpplena i stekjärnet:

1 comment:

Anna-Karin Persson said...

Härligt, den ska jag testa!