Wednesday, September 21, 2011

Tom Ka Gai Soppa - Maria Style

Denna goda soppa kan man nog laga på lite olika sätt. När vi var i Thailand smakade den lite olika beroende på var man beställde den. Så jag tog mig friheten att laga lite som jag vill. Den tar inte så lång tid att laga - kanske 30 min.










Ingredienser:
- 8 dl kokosmjölk
- 8 dl hönsbuljong
- 1 msk riven ingefära
- 5 limeblad
- 1 röd chilipeppar
- 3 citrongräs
- 2 kycklingfiléer
- 2 msk fisksås
- 1-2 tsk grön curry (Jag har hittat ett jättegott märke - se bilden)
- 1-2 lime - saften
- 10-15 körsbärstomater
- 10-15 små champinjoner eller några större som du delar i halvor eller mindre om du vill
- Sockerärtor - ca ett halvt paket eller en näve

Att servera till: Basmatiris

Hur gör man?
1) Häll i kokosmjölk och buljongen i en kastrull och börja koka upp
2) Hacka chilin, riv ingefäran och lägg i det i grytan + citrongräs och fisksås
3) Låt detta puttra i ca 10 min.
4) Sätt på riset
5) Under tiden soppan puttrar: Strimla kycklingen, dela sockerärtorna på mitten, dela champinjonerna om det behövs, hacka salladslöken
6) Lägg i kycklingen och låt det koka i ca 5 minuter
7) Häll i limesaften och grön curry - smaka så det blir lagom syrligt och starkt för dig
8) I med champinjoner och tomater - låt det koka upp och sedan är det klart.
9) Jag gillar att ha riset i botten och sedan hälla på soppan.
10) Toppa med salladslök och njut.

Tips - Det finns de som älskar koriander så de gillar nog att ha det till denna soppan!

No comments: