Thursday, September 15, 2011

Citronpasta - (Jamie Olivers recept i min tolkning)

Jag såg när Jamie Oliver lagade detta på Sjuan men jag kunde inte hitta receptet så jag har försökt återskapa det från minnet. Måtten är inte så exakta men det är ett sånt recept där man kan smaka sig fram. Slutresultatet blev gott så det är det viktiga!

Ingredienser
Till pastan
- Färska lasagneplattor
- 2 äggulor
- ½-1 citron - rivet skal och saften
- Olivolja - ganska mycket
- 150 gr Riven parmesanost
- Basilika - nästan en kruka
- Salt och nymald svartpeppar

Till Salladen
- Ruccola och några andra salladsblad som du gillar
- Bacon (Vill man ha det vegetariskt är det gott med Halloumi i stället)
- Körsbärstomater
- 1 vitlöksklyfta
- Olivolja
- Balsamvinäger
- Halv citron

Hur gör man?
1) Koka upp vatten och salta
2) Knaperstek bacon i hela skivor på låg värme tillsammans med en hel vitlöksklyfta och olivolja
3) I ett stort fat eller en skål så kan du blanda pastasåsen: i med 2 äggulor, 3 dl riven parmesan, olivolja, skal & saft från ½-1 citron (du får bedöma syrligheten själv) och salt och peppar.
4) Spara några blad från basilikan för dekoration och lägg resten i en mortel. Stöt den tills det blir en geggamolja. Blanda i det i såsen.
5) Ta lasagneplattorna och skär dem i valfri form (tagliatelle, pappardelle etc...)
6) När baconet är klart lägg baconet på lite papper och om det är mycket stekfett så ös bort lite av från stekpannan - man vill åt olivoljan som smakar bacon+vitlök. Pressa ner ca en halv citron och häll på lite balsam vinäger åt låt det bli lite varmt. Smaka av.
7) Lägg upp sallad, tomater och bacon på ett fat
8) Häll i pastan i kokande vatten och koka enligt anvisningarna på paketet minus 1 minut
9) Lyft sedan över pastan till det stora fatet/skålen. Man ska inte sila den, utan man vill få med lite av kokvattnet så att det såsar till sig.
10) Blanda omkring ordentligt och dekorera med basilikablad
11) Häll på den varma dressingen på salladen.


Nu är det klart att servera!

PS. Notera den fina tallriken och det fina fatet under salladen - tjusiga bröllopspresenter som vi är så glada för :)

No comments: