Monday, August 30, 2010

Italienska köttbullar i tomatsås!

Se upp alla romantiker! Här har ni Lady och Lufsens romantiska måltid - planera in en stjärnklar kväll och gör er redo att rulla köttbullar till varandra med näsan.. Inte alls kladdigt ;) Detta receptet hittade jag på Allt om Mats hemsida och jag tycker att det är en riktigt god kryddning av köttbullarna - citronen gör det väldigt fräscht.

Ingredienser:

Till köttbullarna
- 2 skivor vitt bröd
- 1 dl vatten
- 500 gr kalvfärs
- 1.5 tsk salt
- vitpeppar
- 1 gul lök, finhackad
- 1 vitlöksklyfta, finhackad
- 1 ägg
- 1 msk hackad persilja
- 1 tsk hackad basilika (i originalreceptet är det salvia men jag föredrar basilika)
- rivet skal från ½ citron
- ½ dl riven parmesanost
- smör till stekning

Till tomatsåsen
- 1 gul lök, finhackad
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 2 msk olivolja
- 1 burk passerade tomater (gärna av märket "Mutti")
- 1 msk strösocker
- 1 tsk salt
- ½ tsk svartpeppar
- 1 tsk hackad basilika

Att servera till - tagliatelle eller pappardelle samt nyriven parmesanost!

Hur gör man?

1) Till såsen - Fräs lök och vitlök mjuk och glansig i olivoljan.
2) Tillsätt passerade tomater, strösocker, salt, peppar och basilika. Sjud såsen cirka 20 minuter.
3 ) Då tar ni tag i köttbullarna - Blanda smulat bröd och vatten i en bunke. Låt stå 10 minuter.
4) Rör ner färs, salt och peppar.
5) Tillsätt lök, vitlök, ägg, persilja, salvia, citronskal och ost. Rör färsen smidig.
6) Rulla färsen till medelstora köttbullar och lägg dem på blöt skärbräda. Stek köttbullarna i smör i omgångar, cirka 5 minuter. Skaka stekpannan så att det blir runda köttbullar.
7) Lägg ner köttbullarna i tomatsåsen och låt allt bli varmt. Servera med kokt tagliatelle/pappardelle, riven parmesanost, 0ch basilikablad.


No comments: