Tuesday, February 23, 2010

Kardemummabullar med ricotta & hallon fyllning

Dessa bullar hittade jag i Allt om Mat (nr 3 2010) och bakade till några kompisar när de flyttade - mycket uppskattat. Jag gillar att det är ricottaost i istället för t.ex. vaniljsås för det blir mindre kladdigt.

Fotograf: Britta Ljungberg, Limhamnsfotografen

Ingredienser:
Bullarna (ca 25 st)
- 25 gr jäst
- 2½ dl mjölk
- ¾ dl strösocker
- ½ tsk salt
- ca 7 dl vetemjöl (420 gr)
- 100 gr smör, rumstempererat

Fyllning
- 250 gr ricottaost
- 200 gr tinade hallon
- 2 msk strösocker
- 1 msk vetemjöl

Pensling
- 50 gr smält smör
- ½ dl socker

Bullformar

Hur gör man?
1) Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och häll den över jästen och rör tills jästen löser sig. Lägg i socker, salt, och mjöl och rör ihop hastigt. Arbeta in det rumsvarma smöret som är skuret i små bitar. Arbeta tills det blir en blank slät deg. Låt det jäsa i ca 40 minuter under en kökshandduk.
2) Dela degen i 3 delar och kavla ut en bit i taget till ca 3 mm tjock platta på mjölat bakbord. Skär rutor som är ca 10x10 cm.
3) Lägg ½ msk ricottaost på varje ruta och toppa med lite hallon, socker och mjöl. Vik in hörnen och tryck ihop dem så det blir en rund slät bulle. Lägg bullen med skarven nedåt i bullformen. Ställ på en plåt och täck med en kökshandduk och låt jäsa i ca 30 minuter. Sätt på ugnen på 250 grader.
4) Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter tills de har fått fin färg. Låt svalna. Innan servering pensla dem med smält smör och doppa i socker.

No comments: