Sunday, October 12, 2008

Pollo al Ricotta e Herbe, Servito con Risotto al pomodoro (Ugnsstekt Kyckling med tomatrisotto)

Igår hade jag en födelsedagsmiddag med tjejerna (tack för en mysig kväll girls!). Jag kände för att testa att laga något som jag inte lagat hittils - nämligen helstekt kyckling. Jag hittade ett recept som lät gott i en italiensk kokbok och kombinerade detta med en tomatrisotto som mamma har lärt mig. Tillbehören har jag till lite olika rätter men tycker att de passade bra här också.

Kyckling Med Ricotta och Örter
(till 4 personer)

Ingredienser:
1 hel kyckling
Olivolja
Några kvistar rosmarin
Svartpeppar & salt
350 ml vitt vin

Fyllning:
150 gr Ricotta ost
55 gr Fontina ost (riven) (jag hittade ingen så jag tog cheddar i stället)
55 gr Gorgonzola ost (smulad)
4 skivor mortadella (finhackad)
1 näve persilja
1 msk hackad mejram (jag hittade ingen och det blev gott ändå)
1 msk hackad salvia
25 gr smält smör

Hur gör man?
1) Sätt ugnen på 220 gr C
2) Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen i en skål
3) Lossa försiktigt skinnet från köttet på kycklingen (jag använde en sked för att hjälpa till) och peta in fyllningen
4) Lägg kycklingarna på ett galler på en plåt och häll över olivolja, salt & peppar och lägg rosmarinkvistarna lite här och där
5) Häll på vinet
6) In med kycklingen i ugnen - jag gjorde 2 stycken så det tog ca 1.5 timmar för dem att bli helt klara - jag tror det räcker med 1 timme om det är 1 kyckling

Tomatrisotto
När kycklingen gottar sig i ugnen kan du göra tomatrisotton - mamma brukar säga att laga risotta är rent terapi-arbete flr man måste stå och lugnt röra och röra och röra...

Ingredienser:
1 gul lök (finhackad)
2 vitlöksklyftor
3 tsk olivolja
3 dl Avorioris
6 dl tomatjuice
4 dl grönsaksbuljong
2 msk tomatpuré
4 skalade och hackade tomater
4 msk crème fraiche
4 msk färsk basilika
Salt & Peppar

Hur gör man?
1) Stek lök & vitlök. Lägg i riset och fräs med en liten stund.
2) Koka upp tomatjuice & buljong i en egen gryta
3) Rör i tomatjuicen ca 1 dl i taget och rör och rör och rör. Häll i mer vätska efterhand som den föregående vätskan har sugits upp.
4) Detta tar tid - det kanske tar en halvtimme för all vätskan att sugas upp
5) När all vätskan är i så kan du blanda i tomatpuré, crème fraiche, tomater, basilika och salt och peppar

Morötter & Haricots Verts

Ingredienser:
2-3 Morötter
1 paket färska haricots verts
Smör/margarin att steka i

Hur gör man?
1) Skölj och skala
2) Hacka i små stavar
3) Stek dem i smöret och salta & peppra

Balsamstekta tomater

Ingredienser:
250 gr körsbärstomater
1 vitlöksklyfta
½ msk olivolja
½ dl honung
½ dl balsamvinäger

Hur gör man?
1) Dela körsbärstomaterna på mitten och hacka vitlöken
2) Fräs vitlöken och tomaterna snabbt i oljan
3) Häll över honung och balsamvinäger och låt allt koka upp snabbt

Bon Apétit!!

1 comment:

Emina said...

Hei Maria, takk for en underbar kveld med så myye god mat! takk for at du delte receptene med oss. Skal fosøke å gjøre det samme, men er redd at risottoen må bli Magnus sin oppgave siden han har myye mer tålmodighet enn meg :) kram