Monday, April 14, 2008

Lax med Cashewnötstäcke

Detta recept hittade jag på Allt om Mats hemsida. Jag lagade även ett annat recept därifrån som mamma tipsade om (lägger upp det en annan dag). Kan varmt rekommendera denna sidan även om jag inte hunnit studera den så noga. Titta själv på www.alltommat.se
Det var väldigt gott och lax är oftast väldigt lätt att få så det blir smarrigt...


Ingredienser:

Till Laxen
4 bitar laxfilé, eller 1 bit per person
1 dl hackade cashewnötter
2 msk flytande margarin (jag hade inget flytande margarin så jag stoppade in det i micron i 10 sekunder så att det blev mjukt)
4 msksweet chilisås
1 lime, rivet skal
1 vitlöksklyfta, pressad

Till Såsen
OBS! Notera att här finns 2 alternativ!

Originalrecept (som jag inte provade)
1,5 dl crème fraiche, gärna lätt
Limesaft från en lime
2 msk vitt vin, torrt

Alternativrecept (som jag lagade eftersom vi inte hittade crème fraiche)
2.5 dl matlagningsgrädde
Limesaft från en lime
2 msk vitt vin, torrt
1 liten vitlkösklyfta
Örtsalt

Att servera till: Någon forma av potatis (vi hade potatismos) och sockerärtor

Hur gör man?
1) Om du ska ha potatis, skala och förbered den nu (du vet själv om det tar lång tid att göra ditt tillbehör)
2) Sätt på ugnen på 225 C
3) Blanda ihop smör, limeskal, sweet chilisås, vitlök och smör
4) Lägg laxen i en ugnssäker form och bre över blandningen
5) Sätt in det i ugnen i 10-15 minuter
6) Under tiden kan du göra såsen. Om du gör Crème fraiche såsen ska den bara blandas ihop och serveras kall. Om du gör den andra såsen ska den koka ihop och serveras varm.
7) Koka sockerärtorna väldigt snabbt så att de är krispiga.

Bon apetit!

No comments: