Thursday, April 3, 2008

Förlovningsmiddag - 3-rätters Meny

Martin och jag förlovade oss i Februari och har firat detta med pompa och ståt! Vi bjöd in till en 3-rätters förlovningsmiddag där vi bjöd på en massa gott - se nedan för recept (notera det röda kärlekstemat...). Jag vill passa på att tacka mamma och pappa för all hjälp som de gav oss med att fixa och förbereda!

Fördrink:
Skinkcroissanter, Dryck: Champagne från SydAfrika


Förrätt:
Rårakor med Löjrom, Creme Fraiche och Rödlök, Dryck: Pappas
bäsk med öl

Huvudrätt:
Köttfondue med alla tillbehör, Dryck: Les Pagodes de Cos 1998, St Estephe, Bordeaux

Efterrätt:
Citron- & Hallonpaj och Kladdkaka, Dryck: Kaffe med Avec

SkinkCroissanter

Ingredienser

1 rulle färdig smördeg
Dijonsenap
Tunt skivad rökt skinka
Ägg till pensling

Hur gör man?

1) Rulla ut smördegen och dela in den i lagom stora fyrkanter (typ 10x10 cm?). Dela sedan dessa på diagonalen så det blir trekanter.
2) Pensla med Dijonsemap o snåla inte.
3) Skär sedan skinkskivorna så de passar på trekanterna.
4) Rulla den sedan från långsidan och vik ihop så det ser ut som en croissant. Lägg dem på bakplåtspapper på en plåt och pensla med ett uppvispat ägg.
Stoppa in dem i ugnen i ca 225 grader i 5-10 minuter (håll koll på dem då olika ugnar bränner olika mycket)
Låt dem svalna lite innan du mumsar i dig alla!


Rårakor med Löjrom, Crème Fraiche och Rödlök


Ingredienser

Potatis
1 burk Löjrom
1 burk Crème Fraiche
1 rödlök
Garnityr: Gräslök

Hur gör man?


1) Riv potatisen på den grova sidan eller i en matberedare. Lägg i en skål och salta & peppra.
2) Värm en stekpanna och lägg i smör (inte för snålt för då fastnar potatisen)
3) Använd 2 gafflar för att 'klicka' ut potatisplättar - de ska vara ganska tunna så 'dra' ut dem lite på järnet. Jag brukar göra dem ca 10-15 cm i diameter.
4) Stek på båda sidorna.

Dessa kan du göra i förväg och sedan lägga ut dem på en stor plåt och värma dem i ugnen innan servering.

Till Servering: Lägg upp en råraka på varje tallrik och lägg en klick löjrom, crème fraiche och lök. Garnera med ett par strå hel gräslök.

KöttFondue


Ingredienser & Hur du gör för varje del:

Kött

Oxfilé - Räkna med 150-200 gr per person- Skiva det tunt. Fråga i din affär om de kan hjälpa dig.

Potatis

Potatis som du kan göra klyftpotatis med eller köp frysta pommes frites. Klyftpotatis gör du genom att skala potatisen, klyfta den och lägg in den i ugnen med smör/olja i ca 40 minuter. Salta.


Buljong

Vatten

Köttbuljontärning

1 morot

1 Lök
En liten bit rotselleri

Kryddpeppar

Annat smått o gott - du kan egentligen hälla i vilka smaker som du vill och låt det koka ihop.


Såser

Vi brukar ha 4 olika såser - till alla behöver du:

1-2 dl Crème fraiche

1 msk Majonäs

Alla såserna görs genom att blanda ihop ovanstående med nedanstående kryddning (förstår ni?)


Parmesansås:
2-3 dl Riven Parmesan Svartpeppar Ev salt

Tomatsås:
3-4 msk Tomatpuré 1-2 msk Heinz Chilisås 1 krm Cayennepeppar Ev. salt

Currysås: Currypulver (mängd efter smak och styrka) 1 nypa socker

Gorgonzolasås: Gorgonzola/mögelost som du smular sönder med en gaffel

Sallad:
Det som du tycker är gott men exempelvis: blandade salladsblad, tomat, paprika, purjulök lite nötter

Citron- & Hallonpaj
(Jag hittade detta recept i Elle Mat & Vin nr 1 2008)

Ingredienser:
Till Mördegen (alltså pajskalet):
200 gr kallt smör
4½ dl vetemjöl
1.25 dl socker

Nyp ihop ingredienserna till en deg och låt den vila ett par timmar i kylskåpet

Till fyllningen:
3 äggulor
1½ dl strösocker
50 gr smör
2½ dl lättcrème fraiche
2 msk vetemjöl
1 lime (rivet skal + saften)
150 gr hallon (jag köpte färska)

Hur gör man?

1) Sätt ugnen på 175 C.
2) Kavla ut mördegen på mjölat bakbord ½ cm tjockt (det kan hända att du behöver ge den lite extra kärlek genom att knåda mellan dina händer)
3) Lägg i pajform (ca 23 cm diameter) och grädda i 10-15 min. Ta ut och sänk värmen till 160 C
4) Vispa äggulor, socker, smält socker, crème fraiche, mjöl, limeskal och limesaft i en skål. Häll i allt i pajformen.
5) Strö på rejält med hallon (de krymper i ugnen)
6) Baka i 30-40 minuter.
7) Låt svalna och servera med glass.


Kladdkaka


Se recept från januari här

3 comments:

Ewa said...

låter supergott :)

Om du vill kan jag visa dig imorrn hur du länkar till gamla inlägg :)

Anonymous said...

Hmm.. låter supergott men aningens över min kunskapsnivå *skrattar* Men men, kanske sker det en vacker dag! Kramen M

Recept bröd scones bakning bakrecept choklad said...

Låter inte som ett dumt recept det, får jag pröva på här i hemmet nån dag. Croissanter är alltid gott!
Fin blogg du har förresten, Kram!
Croissant recept