Monday, March 31, 2008

Thailändsk Kycklingsoppa

Detta recept hittade jag i en ICA Buffé för längesedan och är en klar favorit. Det är enkelt och snabbt att laga och blir alltid lika gott. Jag kom att tänka på en sång som vi sjöng när jag gick i ettan: Sipping Chicken Soup with Rice - den passar bra till detta receptet (lyssna på den på YouTube)
http://www.youtube.com/watch?v=f7mSseAx6rg&feature=related

Ingredienser:
(för 2-3 personer)
2 gula lökar
1 morot
2 vitlöksklyftor
2 tsk finriven ingefära
2-3 stjälkar citrongräs
1 msk olja
4 dl kycklingbuljong (1 tärning + vatten)
250 kycklingfilé
4 dl kokosmjölk (fet eller lätt går lika bra)
1 tsk asiatisk fisksås
1 pressad lime
1 tsk röd currypaste
2-3 dl ris

Hur gör man?

1) Hacka lök, morot och vitlök, strimla citrongräs, riv ingefäran, strimla kycklingfiléerna.
2) Koka riset i en egen kastrull.
3) Fräs lök, vitlök, citrongräs och ingefära på låg värme.
4) Häll i buljongen och låt koka i några minuter.
5) Lägg i kycklingen.
6) Häll i kokosmjölken och koka några minuter tills kycklingen är genomkokt.
7) Häll i moroterna
8) Smaksätt med lime, fisksås och currypaste.

Servera med riset bredvid - om du lägger det i soppan blir riset lätt kornigt så det är bättre att alla får lägga upp i sina skålar själva. Receptet går bra att dubblera - inga problem.

PS. Det var mamma som tipsade mig om att lägga i morötter så tack för det tipset mamma - det är verkligen gott att ha i!

Smaklig spis!

1 comment:

my_hex said...

vil du ha en lite "hetare" soppa ta grön durrypasta istället fö röd och du kan även lägga till en färsk röd chili..då blir det hot hot och topp topp ;)