Monday, March 17, 2008

Kanelbullar

Hör upp nu alla fikamonster. Kanelbullar luktar gott, smakar gott och värmer gott i magen. Jag önskar att jag alltid hade kanelbullar i frysen som jag lätt kan ta upp och värma till en kopp te... Receptet som jag använder har jag skrivit av från baksidan av Kungsörnens vetemjölspaket så jag tackar och bockar till dem för detta.

Ingredienser:
(till ca 40 bullar)
150 gr smör/margarin
5 dl mjölk
50 gr jäst
1 dl socker
½ tsk salt
2 tsk stött kardemumma (kan uteslutas)
850 gr (ca 1.4 liter) Vetemjöl

Fyllning: 100 gr rumsvarmt smör/margarin, 1 dl socker, 2 msk kanel (fast jag brukar höfta till det lite med fyllningen - tycker om att ha mycket kanel och mycket fyllning)

1 ägg till pensling
Hackad mandel eller pärlsocker att strössla över

Hur gör man?
1) Smält matfettet i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (37 C)
2) Smula ner jästen i en degskål. Häll över degvätskan och rör om tills jästen löst sig.
3) Tillsätt socker, salt och ev. kardemumma.
4) Mät upp mjölet luftigt. Tillsätt mjölet men spara ½ dl till utbakning.
5) Arbeta degen kraftigt - 5 min med maskin, 10 min för hand (pust!!)
6) Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i 30 min.
7) Knåda degen smidigt på mjölat bakbord, dela den i 4 delar.
8) Kavla ut varje del till en avlång kaka och bre på fyllningen.
9) Rulla ihop till en rulle och dela varje rulle i ca 10 bitar.
10) Lägg dem med snittytan upp i bakformar.
11) Jäs i ca 40 min (Sätt på ugnen till 250 C under tiden det jäser)
12) Pensla bullarna med ägg, strössla på nötter eller socker.
13) In i ugnen i 5-8 minuter.

Ta ut bullarna och låt dem svalna så länge du har tålamod till - njut sedan med ett glas mjölk!

1 comment:

Anonymous said...

detta receptet är bara bäst. tack för att du la upp det :) bullarna blev hur bra som helst. roligt att se att du är en pasta människa, är jag med så kan inte bli en bättre sida än såhär! keep going girl hehe.