Tuesday, February 5, 2008

Mulligatawny - Soppa med Indisk smak

Denna soppa är riktigt smarrig men ganska het (man kan förstås ta mindre starka kryddor). Det är tydligen ett engelskt recept men smakar Indiskt - jag skulle gissa att engelsmännen har skapat det på grund av sin kärlek för curry och liknande rätter.

Ingredienser:

200 gr Morötter
250 gr Gul lök
2 Vitlöksklyftor
1 tsk färsk riven Ingefära
400-450 gr Kycklingfilé
4 kapslar Kardemumma
4 Kryddnejilkor
1 tsk mald Koriander
1 tsk Currypulver / Garam Masala
1 tsk Cayenne peppar
½ tsk Vitpeppar
125 gr mald Mandel
1.25 liter Kycklingbuljong
125 ml Grädde (Matlagnings eller vanlig)
125 ml Matlagningsyoghurt eller Crème Fraiche

Ris att servera vid sidan

Hur gör man?
1) Första etappen i denna rätt är att tärna morötterna, hacka vitlöken och ingefäran och skiva löken
2) Sedan skär du kycklingen i ganska små bitar (som en halv golfboll ungefär?)
Då så - då var allt det jobbiga klart nu ska det bara bli en soppa av det!
3) Fräs lök, vitlök, ingefära och morötter i ett par minuter.
4) Häll på alla kryddorna (ska vara 6 sorter), blanda och rör hela tiden så att det inte bränner vid.
5) Blanda i kycklingen och stek till den (den måste inte bli helt genomstekt just nu)
6) Häll på buljongen
7) Häll i mandeln
8) Nu ska detta stå och puttra i ca 40 minuter
9) Efter 40 minuter kan du hälla i grädden och yoghurten/creme fraichen och röra om - smaka av om det behövs lite salt och låt det koka upp en kort stund
10) Servera med ris

Njut och bli varm!

No comments: