Monday, January 21, 2008

Saltimbocca med Basilikasås och Körsbärstomater

Saltimbocca är en Italiensk rätt som betyder "hoppar i munnen" för att det är så gott! Jag håller helt med - det verkar lite pilligt men är faktiskt inte alls så farligt - skaffa en pålitligt assistent som kan banka ut köttet åt dig så slipper du göra det själv ;) (Min käre assistent heter Martin)

Ingredienser:

Till köttet
Fläskfilé (så mycket som du vill, man brukar väl säga 150-200 gr per person)
Salami
Salvia (Inte nödvändigt)
Tandpetare

Till såsen
Ungefär en kruka basilika
Cirka 2 dl matlagningsgrädde
1 krm sambal oelek eller chili pasta
1 vitlöksklyfta
0.5 dl vatten
1 tsk mjöl
Örtsalt
Salt & Peppar

Tomaterna:
1 ask körsbärstomater
Lite olivolja att steka i
1 tsk balsamvinäger
Salt & Peppar

Att servera till:
Tagliatelle

Hur gör man?

1) Putsa fläskfilén, alltså skär bort alla äckliga bitar
2) Skär fläskfilén i 1.5-2 cm tjocka skivor
3) Banka ut bitarna med en kötthammare (har du ingen kötthammare kan du smälla till dem med undersidan av en kastrull t.ex) Skivorna ska bli ett par mm tunna eller ungefär lika stora som en skiva salami
4) Salta & peppra köttet och "Sy" på en bit salami och salvia på varje köttbit med en tandpetare
5) Köttet är nu klart att stekas men det går ganska fort att göra detta så det är bra att börja steka ungefär samtidigt som du lägger i pastan. OK, då gör vi såsen...
6) Vispa ihop vattnet och mjölet så det inte är några klumpar, vispa sedan i grädden och låt det koka upp snabbt. Stäng av värmen.
7) Skala vitlöksklyftan och grovhacka basilikan, lägg ner i grytan och ta fram din stavmixer.
8) Mixa såsen så att den blir grön och fin.
9) Smaksätt med Sambal, salt o peppar, örtsalt och vispa ihop och låt den småputtra. Såsen är klar.
10) Tomaterna är busenkla. Dela dem på mitten, hetta upp ett stekjärn, häll i lite olivoja, i med tomaterna + balsamvinäger, salta & peppra och låt det bara precis steka upp.
11) För att kontrollera att allt är klart har jag nu en liten checklista:
- Kokat pasta?
- Stekt kött?
- Gjort sås?
- Stekt upp tomater?

Då kan du servera och njuta!
Bon apetit!

1 comment:

Arjan said...

Any chance of ytranslations?