Monday, January 21, 2008

Kladdkaka

Igår blev jag obotligt sugen på att äta kladdkaka så det var snabbt och enkelt fixat - vi hade dessutom varit på gymmet och tränat så vi förtjänade definitivt en mumsbit! Receptet är enkelt och gott och är ett som jag har fått av min syster Malin som i sin tur har fått det av sin kompis Sofia.

Ingredienser:

100 gr smör/margarin
3 dl socker
2 ägg
1.5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao

(kokos att bröa med)

Hur gör man?

1) Sätt ugnen på 175 gr C
2) Smält smöret i en kastrull (ta en lite större kastrull så kan du blanda hela smeten direkt i kastrullen)
3) Blanda i övriga ingredienser
4) Kläm fast en bit bakplåtspapper i en springform och smöra den

Tips! "Bröa" formen med kokos - det blir en ännu godare smak på kakan då!

5) Häll i smeten i formen, det kan vara bra att använda en slickepott för att få ut allt det goda, om du tycker formen är tillräckligt full kan man alltid slicka den själv.. Mums..
6) Sätt in den i ugnen i 20-30 minuter - tiden beror så mycket på din ugn. Jag brukar känna med en potatissticka efter 20 minuter och se hur kladdig den är.

Tips! Vissa springformar håller inte helt tätt så ställ formen på en plåt så du slipper städa din ugn.

7) Ta ut kakan, låt den svallna så länge du kan hålla dig, sedan är det bara till att njuta med valfritt tillbehör!

Jag har även ett recept på en mer avancerad kladdkaka som vann en kladdkaketävling i Aftonbladet men den får ni en annan dag!

1 comment:

Ewa said...

mmm, denna ska jag suprise T med när han kommer tillbaka från Norge :)